Tort dla dziecka: zrób to sam! Przepis na tort dla dziecka
Tort dla dziecka wcale nie musi być bardzo wyszukany, aby spodobał się (i co najważniejsze smakował) maluchowi. Z podstawowych składników większość osób będzie w stanie samodzielnie przygotować pyszne ciasto na urodziny dziecka.
Często to właśnie marzenie dziecka o torcie - np. z ulubioną postacią z bajki - skłania rodziców do prób samodzielnego wykonania ciasta. Okazuje się, że taka przesłanka stoi za sukcesem wielu osób, które zajmują się profesjonalnym cukiernictwem.
Anna Wajda, z zawodu ekonomistka, pasjonatka artystycznego cukiernictwa pytana o to, co zainspirowało ją do tworzenia tortów, odpowiedziała: "Napiszę wprost: marzenia moich dzieci. To dla mojego najstarszego syna powstał pierwszy tort. Jestem mamą trójki bardzo pomysłowych chłopców, którzy nie ułatwiali mi zadania związanego z tortem urodzinowym i ich wymagania rosły z roku na rok, a ja chciałam sprostać tym wymaganiom".
Dziecięce torty mogą być udekorowane w przeróżny sposób - zazwyczaj jednak inspirowane są ulubionymi postaciami z bajek malucha lub też owocami, którymi najchętniej się zajada. Anna Wajda zapytana o to, skąd czerpie inspiracje na nowe projekty, odpowiedziała: "Łatwiej byłoby mi odpowiedzieć na pytanie: skąd nie czerpię? Czasami łapię się na tym, że każdą rzecz w myślach przetwarzam na tort. Ciekawy rysunek na piżamce syna, piękny wazon czy kwiaty w kwiaciarni... wszystko to mam ochotę przenieść w mój słodki świat tortów".
Oto kilka naszych inspiracji, jak ciekawie ozdobić tort dla dziecka:
- lizaki to najprostszy sposób na odmienienie najzwyklejszego tortu i nadanie mu dziecięcego charakteru - wystarczy w wierzch wbić kilka lizaków (najlepiej na drewnianych patyczkach),
- tort dla dziecka często obtaczany jest masą cukrową, ponadto można z niej ulepić wszystko, najróżniejsze figurki i kształty,
- prosty sposób na dekoracje to także wykorzystanie gotowych posypek, które można zaaplikować na ciasto,
- tort dla dziecka można udekorować także lukrem oraz jadalnymi barwnikami,
- popularną dekoracją ciast jest również opłatek z nadrukiem - możliwe jest przeniesienie na powierzchnię opłatka wszelkiego typu dekoracji, postaci z bajek czy zdjęć,
- z pewnością sprawdzą się także owoce, które dzieci uwielbiają - truskawki, maliny czy borówki, czyli głównie te sezonowe,
- możemy również zdać się na własną kreatywność, wykorzystując do dekoracji najróżniejsze słodycze, m.in. kolorowe kakaowe draże, małe ciasteczka, ciekawe forma płatki śniadaniowe, żelki i pianki,
- dla starszych dzieci doskonale sprawdzą się modne w ostatnim czasie jadalne kwiaty.
Sam proces tworzenia tortu dla dziecka może okazać się złożony - ważne jest nie tylko samo wykonanie, ale również wcześniej zaplanowanie całej koncepcji. Jak zauważa Anna Wajda: "Tworzenie tortu to proces składający się z kilku czynności. Oczywiście najpierw jest projekt i to jest czasami najtrudniejsze. Następnie upieczenie oraz przełożenie biszkoptu, a na końcu (najciekawsze) dekoracja tortu zgodnie z wcześniej obmyślonym projektem".
Zdaniem Urszuli Stępniak właścicielki pracowni cukierniczej przepis na tort, który zawsze się uda to: "Klasyczne połączenia sprawdzają się w każdej sytuacji więc połączenie śmietany (nie UHT) i mascarpone w stosunku 2:1, z dodatkiem cukru pudru i świeżych owoców, z pewnością będzie trafione".
Idąc tym śladem, poniżej przedstawiamy przepis na smaczny truskawkowy tort dla dziecka z kremem mascarpone.
Składniki na tort (o średnicy ok. 18-20 cm):
- 5 jajek,
- 130 g mąki pszennej,
- 130 g cukru pudru do ciasta,
- szczypta soli,
- 150 g śmietany (30%),
- 200 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru do masy,
- 100 ml przegotowanej wody,
- sok z połowy cytryny,
- 3 łyżeczki cukru,
- truskawki - do dekoracji, wedle uznania.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Białka jajek należy ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Następnie należy zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka jaj (pojedynczo). Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej przez sitko mąki. Przygotowaną masę przelać do tortownicy.
- Wstawić blaszkę do rozgrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Po tym czasie wyjąć go i pozostawić do wystygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę zmiksować na pianę o puszystej konsystencji. Następnie dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
- Wystygnięty biszkopt wyjąć z blaszki i pokroić poziomo na trzy równe blaty.
- Sok z cytryny wymieszać z wodą, a następnie dodać cukier.
- Pierwszy blat tortu nasączyć przygotowanym roztworem i nałożyć krem (ok. 1/3 przygotowanej masy). Przykryć drugim blatem, nasączyć i ponownie posmarować kremem. Następnie trzeci blat - nasączyć i również nałożyć na niego krem. Nałożyć krem na całe ciasto i delikatnie wyrównać boki i wierzch. Całość udekorować `truskawkami przekrojonymi na połówki.
Tort dla dziecka może być naprawdę prosty. Zdecydowanie lepiej wybrać sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi, niż szukać skomplikowanych form, które dla początkującego "cukiernika" mogą okazać się zbyt dużym wyzwaniem.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!