Reklama
Reklama

Sprawdzony przepis na chleb. Jak upiec chleb? ODPOWIADAMY

Chleb pieczony w domu jest nie tylko smaczniejszy, ale i dużo zdrowszy niż ten kupowany w sklepie. W zależności od naszych umiejętności i czasu możemy przygotować go na drożdżach lub zakwasie. Do domowego chleba możemy też dodać pestki słonecznika, żurawinę czy otręby. Skorzystaj z naszych przepisów i upiecz bochenek we własnym domu!

Chleb na drożdżach: najlepsze przepisy

Chleb na drożdżach wypiekany jest w naszych domach najczęściej. Do jego zrobienia możemy wykorzystać świeże drożdże lub te w proszku. Jako dodatki idealnie sprawdzą się pestki dyni, żurawina czy płatki owsiane. Poznaj przepis na chleb z ziarnami i chleb wypiekany w garnku.

Chleb na drożdżach z ziarnami

Przygotuj:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżeczkę cukru,
  • 500 ml wody,
  • 250 g mąki pszennej typ 500,
  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 800,
  • czubatą łyżeczkę soli,
  • 4 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki ziaren dyni,
  • 6 łyżek otrębów owsianych.

Drożdże przełóż do miseczki, posyp cukrem i utrzyj łyżką, aż do upłynnienia. Zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj, dodaj ok. 50 g mąki typ 500 i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie pozostałe mąki przesiej do dużej miski. Dodaj sól, ziarna i otręby. Wymieszaj. Pośrodku zrób wgłębienie i wlej mocno spienione drożdże i resztę wody. Dokładnie wymieszaj. Miskę ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po upływie tego czasu zdejmij ściereczkę, wymieszaj i przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem. Przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Chleb ponakłuwaj z wierzchu w kilku miejscach patyczkiem. Wstaw do piekarnika i piecz 50-55 minut. Od razu po wyjęciu z piekarnika bochenek spryskaj z wierzchu zimną wodą. Przykryj lnianą ściereczką i zostaw do ostudzenia.

Chleb na drożdżach pieczony w garnku

Przygotuj:

  • 5 i ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 łyżkę cukru,
  •  półtorej łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.

Podane składniki są na naczynie żaroodporne o pojemności 3 l.

Najpierw rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj olej, cukier, sól i mąkę. Wymieszaj i wyrób ciasto. Odstaw w misce przykrytej ściereczką na około 45-60 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzej do 220 st. C. i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziesz piec chleb.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i uformuj bochenek. Włóż do gorącego naczynia, przykryj i wstaw do piekarnika.  Temperaturę obniż do 200 st. C. i piecz 30 minut. Po upływie tego czasu ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20 minut.

Gotowy chleb wystudź na kratce.

Chleb na zakwasie: czym się różni, jak go zrobić?Chleb na zakwasie, a chleb na drożdżach

Pieczywo na zakwasie powstaje dzięki mieszance mąki i wody, która pozostawiona w temperaturze 25-30 st. C. zaczyna "pracować". W zakwasie rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, odpowiedzialne za proces fermentacji, który pozwala na późniejsze wyrośnięcie ciasta oraz dzikie drożdże. Produktem tej reakcji jest kwas mlekowy, odpowiedzialny za zakwaszenie ciasta i spulchnianie pieczywa.

Fermentacja ciasta na zakwasie trwa dłużej, niż ta z dodatkiem drożdży, dlatego dłuższy jest też proces pieczenia chleba. Zakwas, zanim będzie w stanie zagwarantować odpowiednie wyrośnięcie ciasta musi nabrać "mocy". Z kolei ciasto na drożdżach jest gotowe do wypieku po ok. 2-3 godzinach.  Ponadto pieczywo na drożdżach powstaje na mąkach pszennych i mieszanych, a te wypiekane na zakwasie - mąkach żytnich.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Przygotuj:

  • 400 g mąki żytniej,
  • wodę,
  • duży słoik.

Na zrobienie zakwasu zarezerwuj sobie 5 dni. Pierwszego dnia rano 100 g mąki wsyp do słoika i zalej 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Całość wymieszaj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny bez przykrycia.

Drugiego dnia rano do połowy mikstury dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Wymieszaj i odstaw na kolejne 24 godziny.

Trzeciego dnia rano do połowy mikstury z poprzedniego dnia dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Słoik zamknij i odstaw na 12 godzin. Wieczorem powtórz czynności wykonywane rano i odstaw zakwas w zamkniętym słoiku na kolejne 12 godzin.

Czwartego dnia rano i wieczorem powtórz czynności z dnia poprzedniego.
Piątego dnia zakwas będzie gotowy. W papce powinny być wyraźnie widoczne pęcherzyki powietrza, a zakwas powinien mieć lekko winny zapach.

Przygotowanie chleba na zakwasie

Przygotuj:

  • 1-2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu (jeśli do pieczenia używasz 2 łyżek zakwasu, do słoika musisz dodać 2 łyżki mąki  i 2 łyżki wody),
  • 350 g mąki żytniej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 350 ml wody,
  • półtorej łyżeczki soli.

Dwie łyżki przygotowanego wcześniej zakwasu dodaj do 150 g mąki żytniej i 150 ml wody. Wymieszaj i odstaw na 18 godzin, aby powstał zaczyn.

Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 5 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.

Chleb wstaw do zimnego piekarnika. Temperaturę nastaw na 220 st. C i piecz 60 minut. Kiedy chleb zacznie się zbytnio rumienić, zmniejsz temperaturę o 10-20 st. C. i przykryj bochenek folią aluminiową.

Upieczony chleb od razu wyjmij z formy i ostudź na kratce.

Jak zrobić chleb pszenny?

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7g suchych,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 270 ml letniej wody,
  • 1 łyżkę miękkiego masła,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • opcjonalnie - sezam lub mak do posypania bochenka.

Do miseczki wkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki i ok. 100 ml wody. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Jeśli używasz drożdży instant, nie musisz robić rozczynu. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.

Do większej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj masło, 170 ml wody, sól i wyrośnięty rozczyn. Całość zagnieśćzagnieć ręcznie lub wyrób za pomocą robota kuchennego. Gdy ciasto będzie elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskaj odrobiną wody i przykryj ściereczką.

Po upływie tego czasu lekko natnij wierzch nożem i posyp odrobiną sezamu lub maku.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. C. i piecz jeszcze 15 minut. Jeśli chcesz, aby bochenek miał chrupiącą skórkę, piętro niżej wstaw foremkę z wodą, aby w trakcie pieczenia pojawiła się para.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągnij z formy.

Jak upiec chleb?

Jak upiec pyszny domowy chleb? Aby bochenek był smaczny, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Wybierz odpowiednią mąkę - możesz piec chleb na mące pszennej, żytniej i wielu innych, w sklepach dostępne są też odpowiednie produkty przeznaczone do wypiekania pieczywa.
  • Stosuj wodę o właściwej temperaturze - woda nie powinna być zbyt gorąca, gdyż może zabić drożdże dodawane do wypieku.
  • Nie skracaj czasu podanego w przepisie - przy pieczeniu chleba nie wolno się spieszyć, tylko odpowiednie zakresy czasów poszczególnych etapów zagwarantują chleb najwyższej jakości.

Prosty przepis na chleb dla początkujących

Chciałbyś samodzielnie zrobić własne pieczywo, ale przerażają cię skomplikowane przepisy? Przeczytaj, jak upiec samodzielnie bochenek w domu. Ten przepis na chleb jest idealny nawet dla początkujących piekarzy!

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suchych,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 4 łyżki otrębów owsianych (możesz zastąpić je płatkami owsianymi),
  • 400 ml ciepłej wody,
  • opcjonalnie - przyprawy do smaku, np. oregano,
  • trochę tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy.

Najpierw wsyp drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok.

Pozostałe składniki (poza bułką tartą) wymieszaj w dużej misce. Wlej wodę z drożdżami.

Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania zwartej masy. Następnie odstaw ciasto w przykrytej misce na około 30 minut, aby mogło wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze delikatnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Odstaw jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.

Wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Po upływie tego czasu wyjmij gotowy chleb i pozostaw do ostygnięcia.

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Reklama