Reklama
Reklama

Smoothie TOP 5 przepisów, które przypadną Ci do gustu

Smoothie to inaczej koktajl przygotowany na bazie owoców i warzyw, a także innych dodatków – jogurtu, wody czy mleka kokosowego. W zależności od wybranego przepisu może gasić pragnienie, być pożywną przekąską lub zdrowym deserem. Poznaj nasze 5 top przepisów na apetyczne smoothie – z pewnością przypadną Ci do gustu.

Smoothie. TOP 5 przepisów na zdrowe koktajle

Smoothie można zrobić praktycznie z każdego owocu i warzywa. Wystarczy zmiksować ulubione produkty, aby na ich bazie stworzyć pyszny koktajl. Poniżej jako inspirację przedstawiamy przepisy na top 5 koktajli owocowo-warzywnych.

Smoothie truskawkowe - pyszne i orzeźwiające

Składniki:

  • 180-200 g rzadkiego jogurtu naturalnego,
  • 2 garści truskawek,
  • 3 łyżeczki nasion chia,
  • opcjonalnie liście mięty.

Przygotowanie:

  1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pozwolić im ocieknąć z nadmiaru wody i wrzucić do blendera.
  2. Następnie dodać jogurt naturalny oraz wsypać nasiona chia.
  3. Całość zblendować aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Opcjonalnie można udekorować koktajl listkami świeżej mięty.

Szpinakowo-brzoskwiniowe smoothie - ciekawe połączenie smaków i kolorów

Składniki:

  • 180-200 g jogurtu naturalnego,
  • 1 brzoskwinia,
  • pół awokado,
  • pół banana,
  • 2 garści świeżego szpinaku.

Przygotowanie:

  1. Owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Brzoskwinie, awokado, banana i szpinak włożyć do blendera. Dodać jogurt.
  3. Zblendować całość do uzyskania gładkiej konsystencji.

Pyszne smoothie malinowo-żurawinowe

Składniki:

  • 180-200 g jogurtu naturalnego,
  • 2 garści malin (świeżych lub mrożonych),
  • 1 garść żurawiny (świeża lub suszona),
  • opcjonalnie liście mięty.

Przygotowanie:

  1. Maliny i żurawinę wrzucić do blendera, a następnie dodać jogurt.
  2. Blendować całość aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Opcjonalnie udekorować liśćmi świeżej mięty.

Smoothie z gruszką i kaszą jaglaną - pożywna wersja koktajlu

Składniki:

  • 1 banan,
  • pół twardej gruszki,
  • 40 g wiśni (świeżej lub mrożonej),
  • łyżeczka oleju lnianego,
  • 2 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej),
  • 150 g kefiru.

Przygotowanie:

  1. Banana i gruszkę pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Owoce wrzucić do blendera, dodać kaszę jaglaną, olej lniany i zalać całość kefirem.
  3. Blendować aż do uzyskania gładkiej masy.

Koktajl z nutą kokosa i truskawki

Składniki:

  • 150 g truskawek (lub malin),
  • 40 g twarogu (najlepiej półtłustego),
  • 1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych),
  • 1 łyżeczka nasion chia,
  •  200-250 ml mleka kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Z truskawek usunąć szypułki, umyć i pozwolić im ocieknąć z wody.
  2. Do blendera wrzucić owoce, twaróg, płatki owsiane i nasiona chia. Całość zalać mlekiem kokosowym.
  3. Miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.  

Jak zrobić smoothie?

Smoothie najczęściej powstaje z połączenia owoców, warzyw oraz jakiejś cieczy - jogurtu lub wody. Tomasz Olszewski, współautor książki o cudownej mocy roślinnych koktajli zauważa: "Stawiamy przede wszystkim na świeże produkty sezonowe. Mają najwięcej smaku, aromatu, ale przede wszystkim cennych składników. Poza sezonem korzystamy z zapasów zrobionych latem. Mrozimy jagody, maliny, truskawki, ale też zielone liście. W okresie zimowym mrożonki wykorzystujemy do przygotowania pysznego koktajlu np. z owoców jagodowych, które uznawane są za najzdrowsze owoce".

Monika Olszewska, która stworzyła książkę razem z mężem, dodaje: "Co można wrzucić do blendera? Prawie wszystko. Jednak warto zacząć od składników, które smakują nam najbardziej. Na początku przygody z blendowaniem świetnie sprawdzają się słodkie owoce: banan, gruszka czy jabłko. Dzięki nim łatwiej przemycić składniki, po które sięgamy zazwyczaj niezbyt chętnie jak np. jarmuż, sałata, brokuły czy natka pietruszki. Polecamy też świeże zioła i przyprawy. Mięta, imbir i kurkuma nadadzą koktajlowi zupełnie nowego smaku. Warto pamiętać o dziko rosnących roślinach takich jak mniszek lekarski, pokrzywa, jagody czy poziomki".

Aby przygotować smoothie, należy:

  1. Wybrać składniki, które chcielibyśmy połączyć. Dowolność w tworzeniu owocowych koktajli jest naprawdę ogromna.
  2. Zakupić blender, za pomocą którego możliwe będzie połączenie wszystkich składników.

W Internecie dostępnych jest naprawdę wiele przepisów, z których można czerpać inspiracje. Monika Olszewska podkreśla: "Dobry koktajl to taki, który smakuje. A to właśnie od składników zależy smak koktajlu. Nawet najlepszy przepis nie pomoże, jeśli użyjesz kiepskiej jakości składników. Owoce powinny być przede wszystkim dojrzałe. To gwarancja tego, że będą soczyste i słodkie, a koktajl pyszny! Oprócz składników równie ważne jest ich dokładne zblendowanie w gładki mus. Nic tak nie zniechęca do picia koktajli, jak pływające w nich kawałki składników. Szczególnie dotyczy to włóknistych i twardych liści jak jarmuż, kapusta, natka pietruszki czy seler naciowy. Składniki powinny być idealnie zblendowane, by smakowały jak koktajl, a nie jak zupa z dodatkiem zieleniny".

Fit shake - pożywny dodatek do codziennej diety

Dla jednych smoothie to przekąska, dla innych wartościowy posiłek, a jeszcze dla innych - fit shake pełen wartości odżywczych. Na całym świecie znane są diety owocowo-warzywne, które mają przynosić spektakularne efekty.

Zdaniem dietetyk Elizy Voss pozytywnie wpływa na stan zdrowia i samopoczucie: "Po pierwsze: zachowanie energii. Układ pokarmowy, a dokładnie żołądek nie traci energii na trawienie pokarmów. (...) Po drugie: szybkie wchłanianie się witamin i mikro- makroelementów. Nasze przepisy są układane tak, aby przyswajalność danych składników była jak najwyższa. (...) Po trzecie: nie tracąc energii, jesteśmy pełni wigoru i po prostu częściej się uśmiechamy".

Podobnego zdania jest Monika Olszewska: "Koktajl to idealny sposób na dostarczenie bardzo dużej ilości składników odżywczych w bardzo krótkim czasie. Wystarczy zaledwie kilka minut i <> gotowyłek>".

Smoothie to sposób na dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji witamin i składników odżywczych. Przyrządzanie prostych przepisów zajmuje chwilę. Przygotowany koktajl można spożyć w ciągu 24 godzin - konieczne jest jedynie przechowywanie w lodówce.

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Reklama