Pokrzywa zwyczajna: właściwości. zastosowanie i przeciwwskazania
Pokrzywa kojarzy ci się tylko z nieprzyjemnym pieczeniem po kontakcie z jej liśćmi? Czas to zmienić! Jej liście możesz wykorzystać w postaci herbaty lub soku w celach leczniczych i kosmetycznych. Co daje picie pokrzywy? Jakie właściwości ma ta roślina? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.
Sok z pokrzywy
Z pokrzywy można zrobić zarówno napar, jak i sok. Na którą opcję warto się zdecydować? Świeża roślina, z której przygotowywany jest sok, ma silniejsze działanie. W jaki sposób zrobić z niej sok?
Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać rośliny wiosenne, które jeszcze nie zakwitły. Pokrzywę można wycisnąć w sokowirówce lub zalać przegotowaną wodą i zblendować. Po trzech godzinach liście można odcedzić, uzyskując sok gotowy do spożycia.
Najlepiej pić go od razu po wyciśnięciu. Sok z pokrzywy można też przechowywać w lodówce lub zamrozić w postaci kostek. Jeśli dodamy do niego cukier lub alkohol, pozwoli to o kilka dni przedłużyć jego trwałość.
Ze względu na silny smak, soku z pokrzywy najlepiej używać jako składnik innych soków. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z gruszką, ananasem, cytryną lub kiwi. Intensywny smak można też złagodzić odrobiną miodu.
Warto pamiętać, że soku z pokrzyw nie powinno się pić regularnie dłużej niż 7-10 dni pod rząd, ponieważ ma on bardzo silne działanie. Najlepiej wypijać go w małych porcjach - ok. 30 ml.
Herbata z pokrzywy
Herbatę z pokrzywy możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Świeże liście należy najpierw umyć i rozdrobnić, a następnie zalać wrzątkiem i parzyć około pół minuty. Suszone liście trzeba parzyć 1-2 minuty.
W aptekach i sklepach zielarskich są dostępne również gotowe herbaty z pokrzywy. Należy zaparzać je według instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
Jak smakuje herbata przygotowana z tej rośliny? Jest przyjemna, nie znajdziemy w niej cierpkości, goryczy i trawiastych tonów. Jeśli napar nam nie smakuje, możemy dodać do niego sok malinowy, miód lub cytrynę. Smak herbaty poprawi również dodanie liści mięty lub melisy podczas parzenia.
Gotowy napar ma kolor żółty do brązowego. Po ostudzeniu możemy go pić lub stosować jako płukankę do ust w celu odkażenia jamy ustnej.
Czy każdy może pić napar z pokrzywy? Przeciwwskazaniem mogą być reakcje alergiczne, jednak te są rzadko spotykane. Mogą po niego sięgać nawet kobiety w ciąży i w okresie laktacji.
Pokrzywa pełna jest składników, które mają dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Znajdziemy w niej między innymi witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B, flawonoidy, garbniki, krzem, magnez, wapń i żelazo.
Jej picie sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Pomaga na osteoporozę i reumatyzm. Ze względu na dużą ilość żelaza przeciwdziała również anemii. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, garbników i fitosteroli pokrzywa neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Właściwości przeciwutleniające pokrzywy chronią wątrobę przed uszkodzeniem przez toksyny, metale ciężkie i stany zapalne.
Pomaga ona m.in. w stanach zapalnych pęcherza. Jej moczopędne działanie sprzyja także oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki temu zauważalne jest jej działanie pomocnicze przy odchudzaniu.
Pokrzywa działa korzystanie także w przypadku alergii. Jedną z jej właściwości leczniczych jest łagodzenie objawów kataru siennego. Organizm podrażniony alergenami wytwarza histaminę, która wywołuje stan zapalny. Powoduje on silny katar i łzawienie oczu. Pokrzywa jest doskonałym źródłem kwercetyny, która hamuje wydzielanie histaminy.
Liście pokrzywy możemy również wykorzystywać do pielęgnacji. Posiadają one właściwości poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci. Hydrolat z pokrzywy polecany jest podczas walki z łupieżem, grzybicą, trądzikiem oraz nadmiarem wydzielanego sebum.
Z kolei płukanki wcierane w skórę głowy wzmacniają cebulki włosów, odżywiają je, nadają puszystości i połysku. W jaki sposób zrobić płukankę? Wystarczy zalać około 30 listków pokrzywy litrem wody, a następnie wystudzić. Pamiętaj, aby nie spłukiwać jej po użyciu. Podobną mieszanką można również przemywać rany.
Pokrzywa zwyczajna stosowana jest jako roślina lecznicza już od czasów starożytnych. Egipcjanie podobno używali jej do leczenia zapalenia stawów, a rzymscy żołnierze pocierali pokrzywą ciało, aby utrzymać ciepło.
Picie pokrzywy może przynieść wiele dobrego dla naszego organizmu. Dlaczego warto regularnie sięgać po herbatę i sok z tej rośliny?
Herbata z pokrzywy:
- działa korzystnie na kości, produkcję i krzepliwość krwi,
- dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera odporność - warto po nią sięgać, jeśli chcemy wzmocnić organizm w naturalny sposób,
- działa przeciwzapalnie, łagodząco na bóle reumatyczne i w przypadku chorób stawów,
- jest korzystna dla osób z anemią ze względu na dużą zawartość żelaza,
- może być stosowana w walce ze stresem,
- wspomaga trawienie, poprawiając perastyltykę jelit i przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej,
- napar pokrzywowy redukuje obrzęki dokuczające kobietom w ciąży, po porodzie pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i wrócić do wcześniejszej wagi,
- zalecana jest po porodzie w celu pobudzenia laktacji i zwiększenia oczyszczania się organizmu,
- stosowana jako płukanka do włosów może zapobiegać łysieniu, dodaje włosom blasku i witalności.
Sok z pokrzywy:
- ma korzystny wpływ na odporność,
- łagodzi stany zapalne,
- ma właściwości oczyszczające i odtruwające,
- może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi,
- pomaga w przypadku niedokrwistości - zapobiega i leczy anemię,
- jest dobrym rozwiązaniem, jeśli cierpimy z powodu nawracających zakażeń układu moczowo-płciowego, zapalenia pęcherza czy przerostu prostaty, szczególnie jeśli dodamy do niego żurawinę,
- polecany jest dla osób cierpiących z powodu chorób dwunastnicy i schorzeń wątroby,
- chroni wątrobę przed uszkodzeniem przez toksyny, metale ciężkie i stany zapalne,
- łagodzi objawy związane z przesuszoną skórą na tle alergicznym,
- stosowany zewnętrznie na włosy sprawia, że stają się mocniejsze i przestają wypadać, zmniejsza przetłuszczanie się włosów i pomaga w przypadku łupieżu,
- zwalcza trądzik, redukuje przebarwienia na twarzy.
Jak często pić herbatę zaparzoną z pokrzywy? Wszystko zależy od tego, na jakim efekcie nam zależy. Można stosować ją zarówno doraźnie, np. w terapii oczyszczającej, 2-3 razy dziennie przez kilkanaście dni lub profilaktycznie - raz dziennie.
Pokrzywy nie należy pić zbyt często. Maksymalna dawka, która zapewni korzystne działanie tej rośliny i nie spowoduje wypłukania z moczem soli mineralnych z organizmu to cztery filiżanki dziennie
Nie wszyscy mogą też sięgać po tę herbatę. Pokrzywa ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie powinny jej stosować bez konsultacji ze swoim lekarzem prowadzącym.
Przeciwwskazaniem do picia herbaty są również:
- choroby narządów rodnych, takie jak mięśniaki, krwawienia czy nowotwory,
- przewlekłe choroby nerek,
- przebyte niedawno zabiegi chirurgiczne,
- alergia na pokrzywę.
Wprowadzenie do diety pokrzywy zawsze warto skonsultować z lekarzem, szczególnie jeśli mamy choroby towarzyszące.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!