Nie jedz tego tatara! Wykryto w nim groźną bakterię. GIS ostrzega
W tatarze od znanego producenta została wykryta bardzo groźna bakteria. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów i apeluje, żeby zachować ostrożność. Jaki konkretnie produkt jest szkodliwy dla zdrowia?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że produkt: Tatar wołowy, 200 g, Łuków musi jak najszybciej zniknąć ze sklepów, ponieważ została w nim wykryta groźna bakteria: “W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej poniżej partii".
Jakie zagrożenie stanowi ten tatar? W komunikacie GIS znajduje się następująca informacja: “Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa".
Wycofany z obrotu musi zostać tylko i wyłącznie jedna partia tatara. Poniżej wskazaliśmy szczegółowe dane dotyczące szkodliwych produktów. Informacje pochodzą z oficjalnego komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g.
Numer partii: 1032604.
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
Jakie działania zostały już podjęte w tej sprawie? Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że: “Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu".
Zobacz też:
Znany sklep pilnie wycofuje rozchwytywany produkt. Stanowi zagrożenie dla zdrowia!
Ten popularny produkt znika ze sklepów! Zawiera groźne dla zdrowia toksyny!
Leroy Merlin wycofuje popularne produkty. Zagrażają zdrowiu konsumentów!