Zucchiolo, czyli tajemnicze nowe warzywo. Jak smakuje i ile kosztuje?
Zucchiolo to nowe i niezwykle ciekawe warzywo. Zaledwie w kilka dni stało się prawdziwym hitem polskiego TikToka. Jego wyjątkowy wygląd i smak przyciągają coraz większą uwagę. Co to jest za warzywo i jak smakuje? Czytaj dalej, by dowiedzieć się wszystkiego o tym nietypowym warzywie!
Zucchiolo (czyt. dzukiolo) to hybryda cukinii i ogórka, wyhodowana przez hiszpańską grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Nazwa pochodzi od włoskich słów oznaczających cukinię (zucchini) i ogórek (cetriolo). Warzywo ma kształt małej dyni, a jego średnica wynosi od 7 do 10 cm. Dostępne jest w dwóch kolorach: zielonym i żółtym, a jego średnia waga to 250 gramów.
Zucchiolo ma jadalną, twardą skórę jak cukinia i lekko chrupiący środek jak ogórek. W smaku przypomina delikatną kalarepę z nutą ogórka. Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową - zawiera wysoką zawartość witaminy A, B i C. Jest również źródłem przeciwutleniaczy w postaci polifenoli, a także wapnia, żelaza, jodu, magnezu, fosforu, sodu i potasu.
Zucchiolo jest niezwykle uniwersalne. Można je jeść na surowo, dodając do sałatek, ale również smażyć, grillować i piec. Przed spożyciem warzywo można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka tygodni
Zucchiolo to warzywo, które warto wprowadzić do swojej diety. Jego wyjątkowy smak, bogate wartości odżywcze i wszechstronność sprawiają, że szybko zdobywa serca Polaków. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, nie wahaj się i koniecznie go kup!
W Polsce Zucchiolo można nabyć w dobrze zaopatrzonych targach warzywnych oraz w wybranych sklepach Biedronki! Cena za sztukę tego warzywa w Biedronce wynosi 3,99 zł. Promocja potrwa od 1 do 3 lipca, ale warzywo ma trafić na stałe do oferty dyskontu.
Zobacz też:
Hit w Rossmannie! Zgarnij kredkę Eveline Variété zupełnie za darmo!
Tania Sobota w Lidlu! Sprawdź, jakie produkty kupisz za grosze!