Tydzień w stylu włoskim w Lidlu: odkryj Toskańską kuchnię i włoskie smaki w najlepszym wydaniu!
Włochy to kraj, w którym jedzenie jest nie tylko codziennością, ale też sztuką i sposobem na celebrowanie życia. Lidl po raz kolejny zaprasza nas w kulinarną podróż – tym razem w ramach Tygodnia w stylu włoskim przeniesiemy się do słonecznej Toskanii. To region, który słynie z prostych, a jednocześnie niezwykle wyrafinowanych smaków. Na sklepowych półkach znajdziemy prawdziwe perełki: od dojrzewających wędlin, przez aromatyczne sery, aż po wyjątkową Bresaolę della Valtellina, która idealnie sprawdzi się do carpaccio.
"Tydzień w stylu włoskim" to cykliczna akcja Lidla, która pozwala poczuć atmosferę południa Europy bez konieczności wyjazdu za granicę. Na kilka dni sklepy zamieniają się w małą Italię, pełną aromatów i smaków prosto z rodzinnych włoskich manufaktur. Półki wypełniają się produktami inspirowanymi tradycyjną kuchnią Włoch, a zwykłe zakupy stają się kulinarną podróżą po włoskich regionach. Każda edycja trwa około tygodnia i prezentuje charakterystyczne produkty danego miejsca - od wędlin i serów, po oliwy i wina. To pomysł Lidla na urozmaicenie codziennych zakupów i okazja, by w domowym zaciszu poczuć włoski smak.
Aktualna edycja trwa od 18 do 23 sierpnia 2025 roku i w tym czasie w ofercie pojawią się m.in.:
- Prosciutto crudo - szynka dojrzewająca aż 14 miesięcy,
- Mortadella z oliwkami, peperoni i pistacjami,
- delikatna szynka Fiocchetto,
- ser pecorino romano,
- oraz prawdziwy hit - Bresaola della Valtellina.
Kuchnia toskańska jest ściśle związana z regionem Toskanii i uznawana za ważną część bogactwa kulinarnego Włoch. Jej filozofia to prostota i bliskość naturze - mniej znaczy więcej. Na stole królują świeże warzywa, oliwa z oliwek, chrupiące pieczywo, lokalne wina i dojrzewające wędliny. To właśnie tutaj powstają takie klasyki jak ribollita (treściwa zupa z fasolą i chlebem), panzanella (sałatka z pomidorów i namoczonego chleba), słynna bistecca alla fiorentina czy słodkie panforte z Sieny. Toskania to także ojczyzna doskonałych win, takich jak Chianti czy Brunello di Montalcino, oraz aromatycznej oliwy extra virgin. Nic dziwnego, że Lidl w ramach "Tygodnia w stylu włoskim" sięga właśnie po te smaki - bo są symbolem włoskiej tradycji w najczystszej postaci.
Włoskie wędliny w Lidlu - które warto spróbować? W tym tygodniu Lidl proponuje szeroką gamę wędlin, dzięki którym w kilka chwil wyczarujesz włoski stół. Warto sięgnąć po salami z Brianzą, pikantną ’nduję, czy guanciale, bez którego trudno wyobrazić sobie klasyczną carbonarę. Jednak szczególną uwagę warto zwrócić na bresaolę - chudą, dojrzewającą wołowinę o wyjątkowym smaku.
Dzięki tej promocji możemy wprowadzić do swojego domu odrobinę włoskiej tradycji - bez wysiłku i bez wydawania fortuny. Bresaola della Valtellina (80 g za 13,99 zł) to produkt z chronionym oznaczeniem geograficznym, a więc mamy pewność, że sięgamy po autentyk prosto z Włoch.
Bresaola najlepiej czuje się w lodówce, w szczelnym opakowaniu. Jest uniwersalna i świetnie komponuje się z rukolą, parmezanem, oliwą czy chrupiącą bagietką.
Najpopularniejsze sposoby podania bresaoli to przede wszystkim carpaccio di bresaola, czyli klasyk włoskiej kuchni - cienko krojone plastry mięsa podane z rukolą i parmezanem. Świetnie sprawdza się także w lekkich sałatkach z cytrynowym dressingiem, a także jako dodatek do włoskich kanapek panini, w których doskonale komponuje się z mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Gotowe danie wygląda efektownie, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut:
- Na dużym talerzu rozłóż cienkie plastry bresaoli.
- W miseczce wymieszaj rukolę z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie ułóż ją na środku talerza.
- Całość dopraw szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Skrop carpaccio dodatkową porcją oliwy i odrobiną octu balsamicznego.
- Posyp całość kaparami i płatkami sera pecorino.
- Na koniec dodaj kiełki buraka dla dekoracji i chrupkości.
Bresaola to świetna propozycja dla osób, które lubią smacznie, ale i zdrowo jeść. Jest przygotowywana z chudej wołowiny, dzięki czemu ma niewiele tłuszczu, a sporo białka. To doskonały wybór dla sportowców, osób dbających o sylwetkę czy po prostu miłośników lekkich dań. Dodatkowo dostarcza żelaza, cynku i witamin z grupy B. Jak każdą wędlinę dojrzewającą warto ją jeść z umiarem, ale zdecydowanie warto mieć ją w swojej kuchni.
Tydzień w stylu włoskim w Lidlu to okazja, by przenieść się choć na chwilę do słonecznej Toskanii. Aromatyczne wędliny, wyjątkowe sery i oryginalne produkty sprawiają, że nawet zwykła kolacja może nabrać charakteru prawdziwej włoskiej uczty. Jeśli marzy Ci się klimat Italii bez wychodzenia z domu, zajrzyj do Lidla w dniach 18-23 sierpnia 2025 roku i koniecznie spróbuj Bresaoli della Valtellina. Smak, który zachwyca!
Zobacz też:
Wyprawka szkolna 2025 taniej niż myślisz! Przegląd promocji z popularnych sklepów
Luksusowe torebki Gino Rossi tańsze niż kiedykolwiek! Polki ruszą szturmem
Kawa coraz droższa, ale nie w Biedronce! Sieć rusza z mocną promocją