Reklama
Reklama

Tłusty Czwartek na diecie. Czyli jak cieszyć się tradycją bez wyrzutów

Jeśli jesteś na diecie, Tłusty Czwartek nie musi być dniem smutnym. Dzięki alternatywnym przepisom na pączki, każdy może znaleźć coś dla siebie! 

Tłusty Czwartek to dzień, w którym polskie ulice pachną pączkami. Te smażone przysmaki wywołują uśmiech na twarzach wielu z nas. Niestety mogą one być wyzwaniem dla osób dbających o zdrowie i linię. Dlaczego? Średni pączek to około 300 kalorii, a w tym dniu zjedzenie tylko jednego wydaje się niemożliwe. Co więcej, tłuste i słodkie pączki mogą powodować niestrawność czy zgagę. Jak więc cieszyć się Tłustym Czwartkiem, nie rezygnując z zasad zdrowego odżywiania?

Dlaczego tradycyjne pączki to zły wybór w trakcie diety?

Tradycyjne pączki, te słodki symbol Tłustego Czwartku, ale mają swoją ciemną stronę. Jak zawsze, diabeł tkwi w szczegółach. A chodzi o proces smażenia w głębokim tłuszczu, często na oleju rzepakowym czy smalcu. Ta metoda sprawia, że pączki są wyjątkowo smaczne. Niestety, równocześnie obciąża nasz organizm dużą dawką tłuszczu i cholesterolu. Dodatkowo większość pączków jest dekorowana lukrem lub posypywany cukrem pudrem. W jego sercu kryje się słodkie nadzienie - od konfitury po marmoladę owocową czy czekoladę. To sprawia, że mimo pozornej lekkości, pączki są bardzo kaloryczne. Co więcej, są bogate w tłuszcze i cukry, a ubogie w błonnik. Kalorie pochodzące z pączków to tzw. "puste kalorie". Dostarczają one energii, ale niewiele poza tym. Aby spalić kalorie z jednego pączka, potrzeba aż 30 minut intensywnego biegu lub skakania na skakance! To z pewnością nie jest dobra wiadomość dla osób dbających o swoją sylwetkę czy zdrową dietę. 

Zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych pączków

Na szczęście osoby na diecie nie muszą całkowicie rezygnować z pączków. Wybór jest zdecydowanie, krótszy, ale jest możliwy! Jakich pączków warto poszukać na diecie?  Pączki pieczone - Tradycyjne pączki, możemy zastąpić tymi pieczonymi. Takie wypieki, nie ociekają w tłuszczu, wiec możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. Coraz więcej piekarni i cukierni, oferuje taki rodzaj pączków. Możesz je też bez problemu przygotować w domu. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne wypiekanie, warto też lekko zmienić przepis. Zdrowsze będzie użycie mąki pełnoziarnistej. Dodatkowo pączka lepiej wypełnić budyniem, zamiast słodkim nadzieniem. Takie pączki należy piec w 190 stopniach C przez 15 minut. Jest to zdecydowanie lżejsza i zdrowsza alternatywa.

Pączki bezglutenowe - Osoby z nietolerancją glutenu mogą skorzystać z przepisów na pączki z mąki kukurydzianej. Jest to świetna opcja dla tych, którzy chcą unikać nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych. Co ciekawe, wiele cukierni i piekarni, które oferuje pączki wegetariańskie, ma też opcję bezglutenową! 

Zdrowsze pączki - Jeśli nie wyobrażasz sobie, życia bez tradycyjnych pączków, lepiej zrezygnuj z tych sklepowych. Zamiast tego przygotuj je samodzielnie w domu! Wystarczy zastąpić niektóre składniki zdrowszymi odpowiednikami, aby słodkość była zdrowsza. Na przykład cukier możemy zastąpić stewia. W nadzieniu, zamiast marmolady możemy użyć surowych owoców lub dżemu niskosłodzonego. Tutaj też możemy mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą. Takie małe zmiany zwiększą wartość odżywczą pączków, niestety bez znacznego wpływu na ich kaloryczność.
Sprawdź również: Gdzie kupimy wegańskie pączki? 

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pączek | tłusty czwartek | poradnik | dieta
Reklama