Te warzywa i owoce lepiej omijaj zimą
Czy zimą tęsknisz za smakiem soczystych pomidorów i słodkich truskawek? Zanim sięgniesz po te importowane owoce i warzywa, zastanów się dwa razy. W tym artykule powiemy ci, czego unikać, a co warto kupić zimą.
Zima to pora roku, która stanowi wyzwanie dla miłośników świeżych warzyw i owoców. Choć sklepowe półki uginają się od egzotycznych smakołyków, nie wszystkie z nich zasługują na naszą uwagę. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Warzywa i owoce sprowadzane z odległych zakątków świata często tracą na jakości i wartościach odżywczych. Do tego dochodzi ślad węglowy, co jest istotnym czynnikiem dla świadomych konsumentów. Co zatem unikać, a co można kupić?
Pomidory i ogórki są symbolem lata. Zimą, aby dotrzeć na nasze stoły, muszą przebyć tysiące kilometrów. Efekt? Twarda, niesmaczna skorupka i wodnisty środek. O ile ogórki jeszcze zapach jakiś mają, to pomidory są pozbawionego niego zupełnie. Lepiej zainwestować w przetwory pomidorowe, które zachowują smak i są bogatsze w likopen. Natomiast fanom ogórków pozostają kiszonki.
Truskawki w środku zimy to prawdziwy luksus, ale czy warto przepłacać? Ich cena jest wysoka, a smak nie dorównuje tym, które zrywamy w czerwcu w Polsce. Truskawki są również narażone na szybką utratę witamin podczas długiego transportu. Do tego są okropnie drogie. Czy warto wydawać tyle pieniędzy, by tylko odkryć ukrytą pleśń w opakowaniu? Jeśli bardzo chcesz zjeść zimą truskawki, postaw na te mrożone. Sprawdzą się one zarówno do deserów, jak i do makaronu.
Ten punkt może być ogromny zaskoczeniem dla wielu z nas. W końcu to w tym okresie pomarańcze i mandarynki są najtańsze. Dodatkowo na półkach brakuje naszych ukochanych rodzimych owoców. Smak tych cytrusów jest rzeczywiście najlepszy zimą, w końcu dojrzewają one na przełomie listopada i grudnia. Niestety zdaniem ekspertów nadmierne ich spożywanie może wpłynąć na wychładzanie naszego organizmu. Warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli jesteśmy zmarzluchami. Jednak jeśli nie przeszkadza ci zimno, możesz śmiało po nie sięgnąć. W końcu to świetna dawka witaminy C!
Nie daj się zwieść pozorom. Zimowe warzywa i owoce mogą wyglądać kusząco, ale ich smak wypada słabo. Co zatem wybierać zimą? Postaw na warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki czy buraki. Są one nie tylko pełne wartości odżywczych, ale również smaczne. Z owoców, warto sięgać po jabłka i gruszki, które świetnie zachowują swój smak zimą.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!