Reklama
Reklama

Myjesz czy obierasz? Odkrywamy prawdę o przygotowaniu pieczarek! 

Wielu ludzi zastanawia, się czy należy obierać pieczarki, czy wystarczy je umyć. Jedni uważają, że jest to zupełna strata czasu, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie gotowania ich bez usunięcia skórki. Jakie jest zdanie szefów kuchni w tej sprawie? Odpowiedź jest prosta, choć może zaskoczyć niektórych.

Trudno zaprzeczyć, że pieczarki cieszą się ogromną popularnością. Są często używane w codziennym gotowaniu, jako składnik wielu potraw. Można je znaleźć nie tylko na pizzy czy w zapiekankach, ale również jako podstawę sosów, dodatek do posiłków głównych, a nawet jako składnik smacznych przekąsek. Ale jak należy je przygotować przed użyciem? Dowiedz się, czy obieranie pieczarek jest rzeczywiście potrzebne.

Czy obieranie pieczarek jest przereklamowane?

Przy przygotowywaniu posiłków, w których wykorzystujemy pieczarki, pojawia się pytanie o ich obróbkę. Wszyscy zgadzają się co do potrzeby ich czyszczenia i mycia. Ale co z obieraniem? Okazuje się, że tutaj decyzja zależy głównie od osobistych upodobań. Skórka pieczarek jest na tyle cienka, że wielu ludzi nie odczuwa różnicy w smaku. Niezależnie od tego, czy zostanie ona usunięta, czy nie. Dlatego, jeśli skórka Ci nie przeszkadza, nie ma potrzeby jej obierania. Tyczy się to zwłaszcza gdy pieczarki będą gotowane, duszone lub smażone. Po takiej obróbce skórka staje się niemal niewyczuwalna. Ale jak to wygląda w przypadku surowych pieczarek? W tej sytuacji usunięcie skórki może znacząco poprawić doznania kulinarne.

Nie skórka, niszczy smak pieczarek

Jeżeli mimo wszystko, chcesz usunąć skórkę, użyj małego noża. Następnie delikatnie podważ skórkę od spodu kapelusza, kierując się do jego wierzchołka. Szybko pozbędziesz się w ten sposób skórki. Jednakże nie jest to wymagane. Zwłaszcza jeśli wcześniej wykonasz ważniejszy krok, którym jest dokładne umycie pieczarek. Usunięcie brudu i resztek ziemi z ich powierzchni jest kluczowe. Wystarczy krótko zanurzyć je w wodzie, delikatnie usunąć brud rękoma i osuszyć pieczarki na papierowym ręczniku. Pamiętaj, by nie moczyć ich zbyt długo. Jeśli będziesz moczyć pieczarki za długo, wchłoną wodę i mogą stracić na smaku.

Zobacz też:

Jesień to idealna pora na pozbycie się chwastów. Dlaczego?

Najpopularniejsze torebki na jesień 2024. Te 5 modeli świetnie wpisuje się w modowe trendy

Te rośliny warto posadzić jesienią. Nie poznasz swojego ogrodu na wiosnę!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | poradnik