Którą dynię wybrać na obiad? Sprawdź, jak je rozróżniać!
Czy wiesz, która dynia jest najlepsza do pieczenia, a która idealnie nadaje się na zupę krem? Sezon na dynie w pełni, więc to doskonały moment, by poznać różne odmiany tego warzywa i ich zastosowania w kuchni. Zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź, jakie rodzaje dyni najlepiej sprawdzą się w Twoich ulubionych potrawach. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze dyni i jak wykorzystać ją w kuchni!
Biedronka przygotowała wyjątkową ofertę dla wszystkich miłośników dyń. W ofercie dyskontu znajdziemy różnorodne gatunki dyni w promocyjnych cenach. Do 18 września ceny dyń prezentują się następująco:
- Dynia Hokkaido - 7,99 zł/kg
- Dynia piżmowa na wagę - 6,99 zł/kg
- Dynia kulinarna na wagę - 6,99 zł/kg
- Dynia na wagę - 4,99 zł/kg
- Dynia jadalna na sztuki - 7,34 zł/szt.
Niezależnie od tego, czy planujesz zupę, zapiekankę, czy deser, Biedronka oferuje szeroki wybór dyni, idealnych do każdej potrawy. Ale jak już o tym mowa... która dynia nadaj się do czego? I jak je rozróżnić? Już tłumaczę!
Dynie występują w wielu odmianach. Każda z nich ma swoje unikalne właściwości, które sprawiają, że nadaje się do różnych zastosowań w kuchni. Warto poznać kilka najpopularniejszych odmian, by wybrać tę, która najlepiej pasuje do Twoich kulinarnych potrzeb.
- Dynia Hokkaido - Niewielka, o intensywnie pomarańczowej skórce, której nie trzeba obierać, co znacznie ułatwia gotowanie. Ma delikatny, orzechowy smak, a jej miąższ świetnie się blenduje, co sprawia, że jest idealna do zup kremów. Doskonale nadaje się także do pieczenia oraz jako składnik sałatek czy past.
- Dynia piżmowa - Jej charakterystyczny kształt przypomina gruszkę. Jej miąższ jest gładki i kremowy. Dynia piżmowa jest wszechstronna - świetnie sprawdzi się do pieczenia, robienia frytek, jako puree lub do zup. Delikatny, słodkawy smak sprawia, że pasuje także do deserów.
- Dynia makaronowa - Rozpoznasz tę dynę po nieco wydłużonym kształcie i jaskrawożółtej bądź zielono-żółtej skórce. Zyskała swoją nazwę dzięki wyjątkowej strukturze miąższu, który po upieczeniu rozdziela się na nitki przypominające makaron. Doskonała do podania z sosem pomidorowym lub warzywami, jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnego makaronu.
- Dynia Lunga di Napoli - Ta dynia z Włoch przypomina nieco wyglądem cukinie. Jej ciemnozielona skórka z jaśniejszymi pasmami skrywa intensywnie pomarańczowy miąższ o delikatnym, słodkim smaku. Idealnie nadaje się do przygotowania zup, risotto, gnocchi, a także do pieczenia.
Choć istnieje wiele odmian dyni, co ciekawe wszystkie są jadalne! Nawet te ozdobne, którymi często dekorujemy nasze domy i ogrody jesienią. Każda z nich może być wykorzystana w kuchni, dając szerokie pole do kulinarnych eksperymentów.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!