Reklama
Reklama

Kapusta z grzybami na Wigilię. Tradycja, przepis

Kapusta z grzybami, oprócz tradycyjnego barszczu z uszkami, śledzi czy ryby po grecku, to danie, które musi się znaleźć na każdym świątecznym stole. Najlepiej przygotować ją kilka godzin przed kolacją wigilijną lub poprzedniego dnia, aby całość nabrała jeszcze lepszego smaku. Jak przygotować kapustę z grzybami? Z jakich składników będzie najlepsza? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Kapusta wigilijna z grzybami: tradycja

Najmocniej zakorzenionym w naszym kulturze symbolem Bożego Narodzenia jest kolacja wigilijna, podczas której cała rodzina wspólnie spożywa tradycyjne potrawy. Mimo że obecnie chętnie eksperymentujemy z daniami świątecznymi, zawsze chętnie wracamy do tradycyjnych smaków - takich jak barszcz z uszkami, ryba po grecku czy kapusta z grzybami.

Kiedyś zestaw dwunastu postnych potraw wigilijnych musiał uwzględniać płody rolne - a więc kasze, rośliny oleiste, zboża, jarzyny, płody leśne - grzyby, orzechy, miód, jagody oraz dobrodziejstwa płynące z wód, czyli ryby.

W zależności od regionu na stołach pojawiały się różne potrawy. Kapusta z grzybami gościła między innymi na Pomorzu i Mazowszu. Była też jadana na Podkarpaciu. Obecnie jest ona obowiązkową pozycją na niemal każdym wigilijnym stole niezależnie od regionu. Jest też idealną bazą do innych dań, takich jak pierogi czy paszteciki, dlatego warto przygotować jej trochę więcej.

Przygotowanie kapusty z grzybami w każdym domu wygląda trochę inaczej. Jedni siekają kapustę, inni nie. Jedni grzyby kroją w drobną kostkę, inni wrzucają w całości. Najważniejsze jest jednak, aby kupić dobrą kapustę kiszoną, np. ekologiczną. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne ukiszenie kapusty, jednak nie każda gospodyni ma na to czas.

Kapusta z grzybami: PRZEPIS

Składniki na kapustę z grzybami

  • 40 g suszonych grzybów,
  • 400-500 g kapusty kiszonej,
  • 1 średniej wielkości cebulę,
  • 1 łyżkę oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Z jakimi grzybami kapusta będzie najlepsza? Do zrobienia kapusty z grzybami najlepiej sprawdzą się suszone prawdziwki lub podgrzybki. Jeśli suszysz grzyby samodzielnie, pamiętaj, aby wcześniej ich nie obgotowywać - będą smaczniejsze.

W tańszej wersji potrawy do przygotowania świątecznego bigosu możesz wykorzystać pieczarki, podsmażone wcześniej na odrobinie oleju z pokrojoną cebulą. Pamiętaj, im więcej grzybów, tym kapusta będzie smaczniejsza.

Najlepszy olej do kapusty z grzybami to olej lniany, rzepakowy tłoczony na zimno albo olej z pestek winogron o neutralnym smaku.

Niektóre gospodynie dodają do kapusty na początku warzywa - marchew, pietruszkę, kawałek selera - które wyjmują 15-20 minut przed końcem gotowania. Pod koniec można również dodać śliwki suszone, w całości lub pokrojone. Smak kapusty z grzybami poprawi również dodanie obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek.

Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać również przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie oraz liście jałowca. Do kapusty można dodać również świeży, przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami?

  • Grzyby włóż do miski, zalej gotowaną wodą w taki sposób, aby zakryła je w całości i namaczaj przynajmniej przez 12-16 godzin.
  • Po upływie tego czasu grzyby razem z wodą przelej do garnka i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. 
  • Po ugotowaniu grzybów odlej wodę (nie wylewaj jej), a grzyby posiekaj na drobne kawałki. 
  • Cebulę drobno posiekaj. Możesz też posiekać drobno kapustę.
  • Na odrobinie oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojone grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką płynów. W tym celu wykorzystaj wodę z gotujących się grzybów (dzięki temu kapusta będzie miała wspaniały, grzybowy aromat) i dodaj do niej czystą wodę, najlepiej przegotowaną.
  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem przelej ją kilka razy wodą na sitku.
  • Kapustę gotuj około 20-30 minut na średnim ogniu, aż warzywo zmięknie i woda wyparuje. 
  • Pod koniec gotowania mieszaj od czasu do czasu, aby kapusta się nie przypaliła. 
  • Jeśli jest to konieczne - uzupełnij garnek jeszcze odrobiną wody. Dopraw kapustę solą i pieprzem do smaku.

Kapustę z grzybami najlepiej przygotować kilka godzin przed kolacją wigilijną lub poprzedniego dnia, aby smaki się przegryzły. Jeśli nie masz czasu, możesz zrobić ją nawet tydzień wcześniej! Kapusta z grzybami nadaje się do mrożenia i rozmrożona smakuje równie znakomicie.

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Reklama