Guacamole: smaczna pasta, nie tylko do pieczywa. Przepis na quacamole
Guacamole to sos rodem z Meksyku. Do jego przygotowania w wersji tradycyjnej wystarczy dojrzałe awokado, sok z limonki, czosnek oraz sól. W kilka minut uzyskamy pyszną pastę, którą można dodać do wielu różnych dań. Warto urozmaicić swój jadłospis o salsę z sycącego i wartościowego awokado.
Czym właściwie jest guacamole? Jest to meksykański sos (salsa), którego podstawowym składnikiem jest awokado. Ważne, aby owoc był dojrzały. Zdaniem specjalistów sos ten miał swoje początki już w czasach azteckich. Guacamole można wykonać zarówno w wersji podstawowej (bez wielu dodatków), jak i w wielu różnych wariantach (z przeróżnymi dodatkami). W Meksyku sos ten dodawany jest niemalże do każdej przystawki. W ostatnich latach jest to popularna przekąska w wielu innych krajach.
Prosty przepis na guacamole
Wystarczy zastosować się do złotych proporcji, aby uzyskać smaczne guacamole w wersji tradycyjnej. Oto niezbędne składniki:
- 2 dojrzałe awokado (najlepsza odmiana na guacamole to Hass)
- sok z połowy limonki (opcjonalnie cytryny),
- sól,
- ząbek czosnku.
Sposób wykonania:
- Awokado obrać i usunąć pestkę.
- Miąższ wydrążyć łyżeczką i w miseczce rozgnieść widelcem na pastę.
- Dodać sok z połowy limonki, doprawić solą. Zetrzeć na tarce czosnek i dodać do pasty. Całość wymieszać.
- Można serwować m.in. jako przekąskę z nachosami, chipsami kukurydzianymi lub grzankami.
Guacamole można jeść nie tylko z pieczywem, grzankami czy nachosami. To sos, który znalazł zastosowanie w wielu innych różnorodnych potrawach. Oto sprawdzone przepisy z guacamole w roli głównej, które warto wypróbować.
Jajka faszerowane z guacamole
Składniki:
- 6 jajek,
- dojrzałe awokado,
- sok z połowy limonki,
- ząbek czosnku,
- kawałek papryczki chilli,
- łyżka oliwy,
- nieco posiekanego szczypiorku,
- pomidor,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotować na twardo, odstawić do ostudzenia.
- Awokado obrać i usunąć pestkę. Wydłubać miąższ za pomocą łyżki. Rozgnieść widelcem na pastę i skropić cytryną.
- Jajka obrać, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i rozgnieść. Dodać do pasty z awokado.
- Zetrzeć czosnek i połączyć z pastą wraz z posiekaną papryczką chilli.
- Dodać oliwę i posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, odsączyć nieco sok i dodać do pasty. Całość wymieszać.
- Uzyskanym farszem napełnić połówki jajek. Można udekorować szczypiorkiem.
Składniki:
- 2 bułki hamburgerowe,
- filet z kurczaka,
- nieco mleka,
- nieco mąki,
- jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 liście sałaty,
- pomidor,
- cebula,
- dojrzałe awokado,
- sok z pół limonki,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majonez.
Sposób wykonania:
- Filet z kurczaka pokroić na dwa mniejsze kotleciki. Nieco rozbić, doprawić solą i pieprzem.
- W głębokim talerzu roztrzepać jajko. Do drugiego wlać mleko. Do trzeciego wsypać bułkę tartą.
- Rozgrzać olej na patelni. Filety z kurczaka namoczyć w mleku, a następnie obtoczyć w mące. Kolejno w jajku i bułce tartej. Kotlety smażyć na średnim ogniu z każdej strony do uzyskania złocistego koloru.
- Obrać awokado, usunąć pestkę. Miąższ wydrążyć łyżeczką i umieścić w miseczce. Zgnieść widelcem, dodać posiekany na drobno (lub starty) ząbek czosnku oraz sok z limonki. Pomidora i cebulę pokroić w plasterki.
- Bułkę pokroić na pół i podsmażyć ze środkowej strony.
- Na dolnej połówce bułki rozsmarować majonez, położyć sałatę. Następnie kotleta, plasterki pomidora i cebuli (według uznania).
- Na sam wierz nałożyć sos guacamole. Zamknąć górną częścią bułki. Dla wygody jedzenia można przebić wykałaczką całą konstrukcję. Wówczas poszczególne składniki nie będą się wysuwały.
Guacamole doskonale smakuje nie tylko w wersji tradycyjnej, ale również z przeróżnymi dodatkami. Oto kilka propozycji:
- omidor, papryczka chilli oraz kolendra - do tradycyjnego przepisu dołożyć posiekane: niewielką cebulę, papryczkę chilli, pomidor oraz świeżą kolendrę,
- rzodkiewka i pomidor - dla przełamania smaku tradycyjnego guacamole warto dodać do pasty: posiekaną rzodkiewkę, pomidora, cebulę i świeżą kolendrę,
- jalapeno - do tradycyjnego przepisu dodać posiekaną papryczkę jalapeno,
- czerwona cebula oraz kolendra - tradycyjny przepis urozmaicić o posiekane: czerwoną cebulę i świeżą kolendrę,
- chilli oraz kolendra - tradycyjny przepis w nieco ostrzejszym wydaniu można uzyskać poprzez dodanie posiekanej czerwonej cebuli, papryczki chilli oraz świeżą kolendrę,
- arbuz - guacamole świetnie smakuje również w wersji nieco słodkiej, tradycyjny przepis można urozmaicić o posiekaną cebulę, miąższ z arbuza oraz posiekaną papryczkę chilli (dla przełamania słodyczy).
Guacamole można serwować w naprawdę wielu różnorodnych wydaniach. Wystarczy dodać ulubione składniki, aby stworzyć swoją niepowtarzalną pastę i rozpieszczać nią podniebienie oraz zachwycać gości. Prosta baza z awokado, soku z limonki, czosnku i soli otwiera drzwi do wielu innych, różnorodnych smaków.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!