Reklama
Reklama

Grzaniec: Król Drinków na jesienne i zimowe wieczory

Szukamy sposobu na rozgrzanie się, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze. Grzaniec to prawdziwy król napojów w jesienne i zimowe wieczory. Rozgrzewa i może pomóc w walce z przeziębieniem, np. dzięki goździkom, imbirowi lub pomarańczy. Przyprawy do grzanego wina, takie jak goździki, imbir czy pomarańcze, zapewniają komfort i spokój. W tym poście przedstawiamy przepisy na grzane wino, które smakuje wspaniale.

Grzaniec galicyjski: klasyk wśród grzańców

Grzaniec galicyjski to historyczny napój, którego początki sięgają wielu wieków. Jest to najpopularniejszy rodzaj grzańca, który ma wyjątkowy smak, ponieważ przygotowuje się go według prostego przepisu. Jeśli kupujesz gotowy grzaniec w sklepie, pamiętaj, że może on nie smakować tak dobrze, jak ten zrobiony w domu, ponieważ zawiera konserwanty i sztuczne dodatki. Kiedy sami przygotowujemy grzane wino, możemy być pewni, że wszystkie składniki są świeże, bez żadnych dodatków chemicznych.

Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie niż grzaniec. Cudownie pachnie miodem, goździkami czy cynamonem. Na szczęście samodzielne przygotowania grzańca jest bardzo proste. Można eksperymentować z różnymi jesiennymi przyprawami i owocami.

O czym należy pamiętać, przygotowując grzaniec?

  1. Grzańca nie wolno zagotować! Jest to bardzo ważne, ponieważ alkohol wyparuje, a wino traci swój aromat. Grzaniec powinien mieć ok. 60-80 stopni Celsjusza, wówczas jego aromat będzie się powoli uwalniał.
  2. Do zrobienia grzańca użyj jasnego piwa lub wytrawnego czerwonego wina. Te sprawdzą się idealnie.
  3. Jeśli chcesz uzyskać głębszy smak i aromat, zalej przyprawy oraz dodatki alkoholem i pozostaw pod przykryciem na kilka godzin.
  4. Idealne podanie grzańca powinno być w kuflach z grubej kamionki, gliny lub ceramiki, wtedy zachowują dłużej ciepło.

3 najlepsze przepisy na grzaniec

Popularnym jesiennym napojem jest czerwone wino przyprawione aromatycznymi przyprawami. Jest idealne na przeziębienia, ponieważ szybko się rozgrzewa. 3 Przepisy na grzane wino

Grzaniec z sokiem malinowym: PRZEPIS

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki dowolnego rodzaju miodu
  • 3 łyżki soku malinowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm imbiru
  • kilka goździków
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • obrana skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Wino przelej do rondelka.
  2. Dodaj wszystkie dodatki.
  3. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, pamiętając, aby nie zagotować napoju.
  4. Przelewaj do kubków i pij gorące.

Grzaniec klasyczny: PRZEPIS

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki dowolnego miodu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wino.
  2. Dodaj wszystkie składniki oprócz pomarańczy.
  3. Podgrzewaj na wolnym ogniu, pamiętając, aby nie dopuścić do zagotowania.
  4. Gdy wino zacznie parować, zdjąć rondelek z palnika i dodać pokrojoną w plasterki pomarańczę.
  5. Wlewać do kubków i popijać gorące.

Grzaniec po skandynawsku: PRZEPIS

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
  • 5 cm imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kieliszki wódki, brandy lub whisky
  • mała garść rodzynek i migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej wino oraz sok pomarańczowy i podgrzewaj na małym ogniu.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Długie podgrzewanie pozwoli na bardziej wyrazisty i intensywny smak.
  4. Dodaj 2 kieliszki wódki, brandy lub whisky.
  5. Całość podgrzewaj, ale nie doprowadź do zagotowania.
  6. W międzyczasie do kubków wsyp migdały i rodzynki.
  7. Zalej kubki grzanym winem i popijaj gorące.

Jak zrobić grzane piwo?

Grzane piwo jest bardzo smaczne. Tak jak klasyczny grzaniec z wina, idealnie rozgrzewa i umila jesienno-zimowe wieczory. Świetnie nadaje się również na przeziębienie (oczywiście tylko dla dorosłych), ponieważ szybko niszczy zarazki. Wbrew pozorom piwo ma wiele pozytywnego oddziaływania na nasz organizm. Warto go włączyć z umiarem właśnie w postaci grzańca. Przygotowanie grzanego piwa jest bardzo proste

Klasyczne grzane piwo

Składniki:

  • 1 jasne piwo
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • 2-4 plasterki imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej piwo.
  2. Dodaj imbir, miód oraz sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, a drugą połówkę pokrój w plasterki.
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, pamiętając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotowe grzane piwo najlepiej podawać w kuflu z grubego szkła. Dołożyć plasterki pomarańczy.

Grzane piwo z sokiem malinowym na przeziębienie

Grzane piwo jest doskonałym sposobem na walkę z przeziębieniem i katarem. Trzeba pamiętać o dodaniu odpowiedniej ilości przypraw. Warto dodać sok z malin, który zawiera cenny składnik, jakim jest kwas salicylowy. Sprzyja wypoceniu się i obniża gorączkę. Doskonale rozgrzewa ciało, więc pozwala na zwalczenie infekcji.

Składniki:

  • 1 puszka/butelka jasnego piwa
  • ok. 5-6 łyżek soku malinowego
  • 2-3 goździki
  • skórka z pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać piwo, sok oraz przyprawy.
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu, pamiętając, aby nie dopuścić do wrzenia.
  3. Przecedzić i przelać do kufla lub kubka oraz dodać skórkę z pomarańczy.
  4. Popijać gorące.

Czy istnieje grzaniec bezalkoholowy?

Grzaniec kojarzy się wszystkim z sezonem jesienno-zimowym, ponieważ jest smaczny i doskonale rozgrzewa. Ale co w przypadku, gdy nie lubimy lub nie chcemy pić alkoholu? Istnieje grzaniec bezalkoholowy, który jest równie pyszny. Opiera się on również na winie, ale tym bez procentów. Warto jednak sprawdzić dobrze etykiety, ponieważ wiele win nazwanych jako bezalkoholowe w rzeczywistości zawiera alkohol. 

Zgodnie z panującymi normami, wino uznawane jest za bezalkoholowe jeśli posiada mniej niż 0,5% alkoholu. 

Niestety mimo nawet tak znikomej ilości nie powinno być pite przez kobiety w ciąży, kierowców i osoby przyjmujące leki. Istnieją również wina, które mają 0,0% alkoholu, wówczas może być pite przez każdego. Możesz z nim przygotować grzaniec, używając powyższych przepisów.

Przepis na grzaniec bezalkoholowy

Składniki na 1 porcję:

  • 250 ml soku jabłkowego, najlepiej świeżo zrobionego z dwóch jabłek
  • 2 goździki
  • 2 cm imbiru
  • łyżeczka miodu
  • 1 plasterek pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Sok z jabłek wlej do rondelka.
  2. Podgrzej i zmniejsz ogień, gdy się zagotuje.
  3. Wrzuć wszystkie dodatki.
  4. Chwilę gotuj i przelej do kubka. Popijaj ciepłe.

Podsumowanie

Grzaniec to doskonały napój w sezonie jesienno-zimowym. Świetnie smakuje, rogrzewa a także pomaga przy przeziębieniu. Możesz go przygotować z alkoholem, winem lub piwem bezalkoholowym, lub z soku jabłkowego. Powyższy artykuł przedstawia przepisy na grzańca.

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy
Reklama