Dziś możesz je jeść do woli. Masz kalendarzowe usprawiedliwienie
Dzień placków wszelkiego rodzaju przypada w tym roku 2 grudnia. Warto je odróżnić od święta placków ziemniaczanych, które wypada 13 listopada. Tak czy siak, to świetna okazja, żeby objeść się wszelkiego rodzaju placuszkami, racuchami, plendzami i langoszami. Wszystkie placki łączy to, że są smażone na głębokim tłuszczu. Może nie są to dania dietetyczne, ale za to pyszne.
Wprawdzie święto placków ziemniaczanych już za nami, ale dzień placków to świetna okazja, żeby je powtórzyć. Plendze, plindze czy placki kartoflane to różne nazwy dla tej samej potrawy z tartych ziemniaków. W Polsce są dwie szkoły ich jedzenia: na słodko i na słono. W pierwszym przypadku zjada się je ze śmietanką i z cukrem, w drugim - z solą, śmietaną i łososiem lub z gulaszem.
Tak czy inaczej, potrawy z ziemniaków są bardzo tanie. Zwłaszcza, kiedy w sklepach są na nie promocje. Wystarczy zetrzeć na tarce kilogram obranych ziemniaków i jedną cebulę, dodać do nich jajko i 3 łyżki mąki pszennej. Po wymieszaniu składników wszystko smażymy na tłuszczu rzepakowym.
Langosze to narodowe placki rodem z Węgier. Co ciekawe, również zawierają ziemniaki tyle, że ugotowane. Ponieważ ziemniaki w promocjach są akurat tanie, tę potrawę również można zaliczyć do kategorii tanich. Kiedyś były one daniem biedaków, dziś sprzedawane są jako fast-foody lub wyroby piekarnicze. Słowo langosz pochodzi od słowa płomień, gdyż kiedyś placki wypiekane były w piecach chlebowych, kiedy te były jeszcze gorące po wypieku chleba. Dziś smaży się je na głębokim oleju. Jeśli chcesz Dzień Placków świętować po węgiersku, przygotuj:
- 500 g mąki pszennej;
- 2 opakowania drożdży instant;
- 3 płaskie łyżki cukru;
- łyżeczka soli;
- 200 g ziemniaków ugotowanych;
- ok. 400 ml ciepłego mleka;
- 2 łyżki oleju.
Mąkę wymieszaj z innymi suchymi składnikami, ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj olej i ciepłe mleko i wyrób ciasto. Przykryj je ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Potem zagnieć ciasto, rozdziel je na 8 części, a z każdej formuj mały placuszek. Smaż je na głębokim oleju na rumiany kolor. Podawaj z sosem czosnkowym, posypane żółtym serem.
Dzień Placków to dobra okazja, żeby objeść się słodyczami. W tej roli proponujemy racuchy z jabłkami. Mogą one występować w wersji drożdżowej lub bez drożdży. Podajemy przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, bo są szybsze w przygotowaniu. Potrzebujesz:
- dwa jajka
- dwa jabłka;
- szklankę ciepłego mleka;
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody;
- olej do smażenia.
Jajka rozbełtaj z ciepłym mlekiem, dodaj mąkę i sodę, wyrób na gładką masę. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią.
Zobacz też:
Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem
Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!