Reklama
Reklama

Czy Thermomix to praktyczne narzędzie czy fanaberia? Przepisy z Thermomixa podbiły serca Polaków

Thermomix, ukochane urządzenie kuchenne, które po raz pierwszy pojawiło się na rynku ponad 40 lat temu, do dziś podbija serca. Ale czy warto na niego wydać? W tym artykule dowiemy się, ile trzeba zapłacić za Thermomix, a także poznamy kilka pysznych przepisów, które można wykonać przy jego użyciu. Niezależnie od tego, czy gotujesz dla dużej rodziny, czy tylko dla siebie, na pewno znajdzie się tu coś dla każdego.

Thermomix CENA, czyli ile kosztuje popularne urządzenie do kuchni?

Thermomix to wielofunkcyjny robot kuchenny, który po raz pierwszy pojawił się na rynku w latach 70. od razu podbijając serca wielu pań domu.

Dlaczego jest tak lubiany? Wszystko przez jego wszechstronne zastosowanie - za jego pomocą przygotujesz świeże bułki, pyszne zupy i drugie dania, domowe pasty kanapkowe czy orzeźwiające smoothie. Thermomix zastępuje nawet 20 urządzeń w kuchni, oszczędza czas spędzony na gotowaniu i zmniejsza do minimum ilość zabrudzonych garnków, naczyń i sztućców.

Ile musisz zapłacić za urządzenie tego typu?

Wiele osób, które zastanawiają się nad zakupem Thermomixa, wzbrania się przed podjęciem decyzji ze względu na cenę. Ile trzeba zapłacić za to urządzenie?

  • Thermomix TM6 - najnowszy model Thermomixa kupisz za ponad 5000 zł,
  • Thermomix TM5 - poprzednik modelu TM6 jest sporo tańszy, zapłacisz za niego ok. 3500 zł.

Warto wiedzieć, że obecnie w sprzedaży jest wyłącznie model Thermomix TM6. Thermomomix TM5 otrzymamy tylko poza oficjalnym kanałem sprzedaży, co wiąże się z kwestią gwarancji, jej przenoszenia oraz opieki posprzedażowej, która gwarantowana jest tylko poprzez zakup urządzenia od przedstawiciela handlowego.

Thermomix TM6 różni się od starszego modelu. Posiada funkcje fermentowania, umożliwia wolne gotowanie, gotowanie sous-vide oraz gotowanie w wysokich temperaturach (160°C), rumienienie czy karmelizację. Opcje te nie są dostępne w poprzedniej modelu. Dodatkowo Thermomix TM6 łączy się bezpośrednio z platformą Cookidoo, dzięki czemu przepisy są wyświetlane na ekranie dotykowym urządzenia. Funkcjonalność ta usprawnia i przyspiesza proces gotowania. Warto wiedzieć, że Thermomix cały czas się rozwija. Stosunkowo niedawno do sprzedaży trafiła stacja gotująca Thermomix Friend. Łączy się ją z podstawowym urządzeniem, dzięki czemu zyskujemy dodatkowe, pełnowymiarowe naczynie gotujące.

Czy warto wydać tyle pieniędzy na sprzęt AGD? Podejmując decyzję, weź pod uwagę, że korzystając z Thermomixa, możesz samodzielnie przygotować dania i dodatki, które do tej pory kupowałaś w sklepie, takie jak owocowe smoothie, masło orzechowe, pieczywo czy pasta do kanapek. Jeśli twój domowy budżet jest ograniczony, możesz zdecydować się na zakup Thermomixa w wygodnych ratach.

Thermomix: 9 przepisów na szybki obiad

1. Kopytka z buraków i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 150 g buraków ugotowanych i obranych,
  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 400 g wody,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczyptę tymianku.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wsyp orzechy. Miksuj 20 s/obr. 8. Następnie przesyp orzechy do innego naczynia.
  • Do naczynia Thermomix wlej wodę. Wsyp kaszę jaglaną. Gotuj 15 min w temperaturze 90 st. C, obr. 1. W tym czasie obierz buraki i pokrój na 4 części.
  • Kaszę pozostaw do przestudzenia. Następnie dodaj buraki, zmiksuj 20 s, obr. 8. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj 10 s, obr. 6
  • Masa będzie się lepić. Przełóż ją na blat posypany mąką i formuj kopytka. Przed formowaniem możesz nasmarować dłonie oliwą.
  • Kopytka wrzuć na wrzątek. Jeśli wypłyną na powierzchnię, od tego czasu gotuj jeszcze minutę. Gotowe kluski podawaj na liściach rukoli.

2. Pizza funghi

Składniki:

  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczkę cukru,
  • 10 g świeżych drożdży,
  •  200 g mąki,
  • 1 łyżkę oliwy,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 300 g grzybów,
  • mały słoiczek sosu pomidorowego,
  • 1 łyżeczkę suszonej bazylii,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • kulkę mozzarelli,
  •  natkę pietruszki.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wlej wodę, następnie dodaj drożdże i cukier. Mieszaj 3 min, w temperaturze 37 st. C., obr. 2. Pozostaw zaczyn na 15 minut.
  • Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto 3 minuty. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ścierką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Pokrój grzyby za pomocą Thermomix, czas 10 s, obr. 4. Kilka grzybów pozostaw w całości do położenia na wierzch pizzy.
  • Wlej sos pomidorowy, łyżkę oliwy i podsmażaj 10 min, w temperaturze 100 st. C., obr. 1 wsteczne. Pod koniec dodaj suszoną bazylię, sól i pieprz. Pozostaw do przestygnięcia, sos powinien być letni.
  • Całe grzyby przekrój na pół i podsmaż lekko na maśle.
  • Na blachę wyłóż rozwałkowane ciasto. Następnie posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż plastry mozarelli i połówki grzybów. Włóż pizzę do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika na 15 minut. Gotową pizzę posyp natką pietruszki.

3. Placki ziemniaczano-dyniowe

Składniki:

  • 400 g obranych ziemniaków,
  • 400 g obranej dyni,
  • 1 cebulę,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 50 g płatków owsianych,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczkę suszonego majeranku,
  • 1 łyżkę gęstej śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki, dynię i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w naczyniu Thermomix. Miksuj 30 s, obr. 7.
  • Na patelni rozgrzej olej. 
  • Na gorący olej kładź placki, smaż na rumiano.

4. Kotlety jaglane z jajkiem

Składniki:

  • 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej,
  •  4 jajka ugotowane,
  • 1 jajko surowe,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wsyp kaszę jaglaną, dodaj jajka. Miksuj 30 s, obr. 5. 
  • Dodaj surowe jajko, pokrojony szczypiorek, sól i pieprz. Miksuj 30 s, obr. 5
  • Z masy formuj kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rumiano z obu stron.

5. Spaghetti z suszonymi pomidorami i krewetkami

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów,
  • 250 g krewetek,
  • natkę pietruszki,
  • sól,
  • 2 porcje makaronu,
  • oliwę z chilli.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wrzuć pokrojony czosnek i wlej oliwę. Podsmażaj 1 min, obr. 1.
  • Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i podduszaj 3 min, Varoma, obr. 1. 
  • Dosól do smaku. 
  • Dodaj krewetki z pomidorami i całość wymieszaj.
  • Podawaj z ugotowanym makaronem.

6. Chili con carne

Składniki:

  • 1 cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 papryczki chili,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 paprykę czerwoną,
  • 1 paprykę zieloną,
  • 400 g pomidorów w zalewie,
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, czosnek i papryczki chili umieść w naczyniu Thermomix i siekaj 5 s, obr. 7. Dolej olej. Smaż 2 min, w temp. 100 st. C., obr. 2.
  • Dodaj mięso i pomidory, gotuj 15 min, w temp. 100 st. C., obr. 2.
  • Dodaj pokrojoną w paski paprykę i odsączoną z zalewy fasolę i ponownie gotuj 15 min, w temp. 100 st. C., obr. wsteczne.
  • Chili con carne podawaj na gorąco z tortillą lub z nachos.

7. Zupa krem z pieczarek i topinamburu

Składniki:

  • 250 g topinamburu,
  • 250 g ziemniaków,
  • 150 g pieczarek,
  • 500 g bulionu,
  • 1 cebulę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wrzuć cebulę i czosnek. Siekaj 15 s, obr. 4. Cebulę z czosnkiem zgarnij ze ścianek naczynia, dodaj masło i podduszaj 4 min, Varoma, obr. 1.
  • Topinambur obierz, umyj i dodaj do naczynia. Dodaj też ziemniaki i pieczarki.
  • Całość zalej bulionem. Gotuj 20 min, w temp. 100 st. C., obr. 1. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę. Zmiksuj na krem 30 s, obr. 10.

8. Chrupiące nuggetsy

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki curry,sól i pieprz.

Panierka:

  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski.
  • Jogurt z przyprawami umieść w naczyniu Thermomix, wymieszaj 10 s, obr. 5. Masą zalej piersi z kurczaka, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
  • Do czystego naczynia Thermomix wsyp składniki na panierkę i wymieszaj 10 s, obr. 6. W panierce obtocz piersi z kurczaka i wyłóż je na blachę wyłożoną folią.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 15 minut. Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo-czosnkowym lub ketchupem.

9. Dorsz z papryką i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 2 kawałki dorsza,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek,
  • 2 papryki,
  • 1 cebulę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek sosu pomidorowego,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Do naczynia Thermomix wrzuć pokrojoną w ćwiartki cebulę. Miksuj 5 s, obr. 5. Dodaj oliwę z oliwek, podduszaj 5 min, w temp. 90 st. C., obr. 2.
  • Do naczynia Thermomix dodaj pokrojoną paprykę, zgnieciony ząbek czosnku, paprykę ostrą, sól, pieprz i sos pomidorowy.
  • Na pokrywę załóż naczynie Varoma i ułóż 2 kawałki dorsza przyprawionego według smaku. Całość duś 15 min, obr. wsteczne 1.
  • Danie podawaj z dwoma łyżkami kaszy kuskus, posypane natką pietruszki.

Co mówią opinie o Thermomix? Czy zakup się opłaca?

Dodaje też:

Czy Thermomix zbiera tylko pozytywne opinie? Nie - są też i tacy, którzy twierdzą, że urządzenie odbiera przyjemność z gotowania i ogranicza ich kreatywność. Jak jest naprawdę? Najlepiej się przekonać, korzystając z urządzenia samodzielnie.

Zobacz też:

Te perfumy z Lidla to hit! Kosztują grosze, a pachną luksusem

Czym dokarmiać ptaki zimą? Zapomnij o chlebie! Lidl oferuje zdrową karmę dla ptaków!

Gdzie jeszcze kupisz flagę przed Świętem Niepodległości?

INTERIA.PL
Reklama